Sessió 2: Sitges-Ribes-Puigmoltó-Vilanova

Una caminada que recorre un bon tram de l’antic camí de Sitges a Ribes amb vistes a la plana agrícola de Sant Pere de Ribes, una fèrtil extensió de camps de conreu, majoritàriament vinyes, passant per la riera de Jafre,  pels peus del Montgrós i pel nucli de Puigmoltó per arribar, després d’una aturada obligada al Mas Xoriguera, arribarem a Vilanova. La volta, força planera, fa uns 14 km de recorregut.

Sortim de l’estació de Sitges passem pel Camí de la Fita i per la plaça de Catalunya en direcció nord. A la rotonda de l’entrada del polígon de Les Pruelles seguim a l’esquerra, per abandonar l’asfalt i dirigir-nos cap a Les Casetes. D’allà, continuem cap al Mas de la Carretera per agafar un camí que, a mà esquerra, ens portarà cap a la riera de Jafre. Una mica més endavant agafarem per un camí a mà dreta que ens portarà a Ca l’Escolà i que després ens conduirà cap al nucli de Ribes. Per un tram urbà arribarem al conjunt poliesportiu on esmorzarem. A través d’un tram de lleugera pujada passarem per Puigmoltó. En sortirem per la masia de les Farigoles i arribarem ben aviat a mas Xoriguer.  Creuant la carretera per sota anem a sortir a un polígon industrial de Vilanova.

MASIES: Les Casetes, Ca l’Escolà, La Carretera, Corral d’en Pujol, Masia Les Farigoles, Masia dels Cocons, Mas Xoriguera

ALTRES TEMES: L’erosió i els estrats geològics, les vies de comunicació històriques, els conreus mediterranis abans i ara: ametllers, oliveres, figueres, la vinya, garrofers,

 

CRONOMETRIA DE L’ITINERARI

09:00’ ESTACIÓ DE SITGES

09:10’ IES J. R BENAPRES

09:20’ CAMI DE LES CASETES

09:25’ “EL CASTELL” OBRA DE L’ARQUITECTE RICARD BOFILL-

ANTIC CAMÍ A RIBES

09:30’ CORRAL D’EN PUJOL

09:45’ LES CASETES D’EN PORTACREU

09:50’ L’EROSIÓ I LA TERRA AL·LUVIAL

09:55’ TORRENT DEL MAS DE  MOSSÈN ALBA.

 

10:00’ MAS DE LA CARRETERA

10:05’ RIERA DE JAFRE

10:15’ CA L’ESCOLÀ

10:30’ PONT CARRETERA I NOU INSTITUT

11:00 ESMORZAR

11:30’ REPRESA CAMÍ

11:50 PUIGMOLTÓ

12:00’ MASIA LES FARIGOLES

12:25’ MASIA DELS COCONS

12:40’ MAS XORIGUERA

13 :00 POLÍGON STA. MAGDALENA

14:00’ ESTACIO DE VILANOVA

 

 

CLIQUEU PER VEURE ELS DETALLS DE L’ITINERARI: MAPA, PERFIL…

11 comentaris

11 thoughts on “Sessió 2: Sitges-Ribes-Puigmoltó-Vilanova

 1. Hola som tres professores de llengua castellana i malgrat que no podem aprofitar molt el curs per a la nostra assignatura, hem pensat algunes activitats per tal de poder fer a l´aula.

  PROPUESTA DIDÁCTICA DESDE EL DEPARTAMENTO DE LENGUA CASTELLANA
  A)- PRIMERA ACTIVIDAD
  Aprovecharemos la 2ª sesión de “Tastets” para hacer un estudio etimológico de las diferentes variedades de flora que encontramos:
  -CHAMAEROPS HUMILIS: palmito- margalló
  -QUERCUS ILEX SSPNILEX: encina- alzina
  -CERATONA SILIQUA: algarrobo- garrofer
  -QUERCUS HUMILIS: roble- roure
  -QUERCUS COCCIFERA: coscoja- garric
  -CELTIS AUSTRALIS: litonero- lledoner
  -PRINUS DULCIS: almendro- atmeller
  -FICUS CARICA: higuera- figuera
  -VITIS VINIFERA: viñedo-vinya…

  EJEMPLO:
  CHAMAEROPS HUMILIS > PALMITO>MARGALLÓ
  Su nombre procede del griego “Chamae” ( pequeño, que toca tierra) y de la voz griega “rhops” (matojo).
  “Humilis” viene del latín y también significa pequeño, húmedo.
  En su conjunto podemos interpretarlo como: “pequeño matojo diminuto”

  B)- SEGUNDA ACTIVIDAD
  A partir de las plantas y árboles que hemos encontrado trabajaremos la tipología textual: la descripción y la narración.

  DESCRIPCIÓN
  Describe las características más relevantes del palmito o “margalló” atendiendo a:
  -tamaño de la hoja
  -la forma de su contorno
  -el grueso de la hoja
  -diferencias entre el anverso y el reverso
  -color: diferentes tonalidades…

  NARRACIÓN
  Elabora un texto expositivo-argumentativo (100-150 palabras) acerca de qué medidas propondrías para preservar y conservar la población del palmito o “margalló” en el Garraf.

  c) TERCERA ACTIVIDAD
  Estudio de la toponimia (nombres propios de lugar) del Garraf. Reflexionar cómo la mayoría de los topónimos no han sido escogidos arbitrariamente por el hombre, si no que quieren orientar, informar, dar pistas sobre la ubicación…

  a)-Buscamos y comentamos el origen de los siguientes topónimos:
  -Garraf , Sitges, Jafre, , Puigmoltó, Vilanova …
  Ejemplo:
  Jafre: nombre de origen árabe, que en catalán dio jàfar y por evolución Jafre
  b)- En la toponimia siempre encontramos presencia abundante de la vegetación propia del país. Las tierras del Garraf, secas, marítimas y calcáreas, habían sido tierras de encinas y robles.
  Buscamos nombres de topónimos relacionados con las especies vegetales primarias que vayamos encontrando y después hacemos una puesta en común.

  Elaborado por tres profesoras del Departamento de castellano (I. Joan Ramon Benaprés de Sitges): Paqui Riverola, Ana valero e Isabel Fernández

 2. Hola a tots
  Trobo que aquestes sortides que fem són molt interessants per a tothom, però molt especialment per a gent nouvinguda com jo, perquè a més a més de donar a conèixer el territori ens permeten interactuar amb els companys i companyes de la zona. D’aquesta última em va cridar molt l’atenció Puigmoltó i els “enjubs”.
  Fins aviat

 3. Una ruta interessant, senzilla i per gaudir dels camins entre les diferents poblacions sense cotxes, ni vehicles (bé, no ens podem desfer dels “quads” que van per tot arreu, però). Em va cridar l’atenció la part “geològica” del recorregut, una llàstima que no hi haguès ningú de geologia que poguès explicar els diferents estrats perquè es veien d’allò més clars. També em va sobtar l’edat de les vinyes, hi ha molta història per aquests camins que hauríem de conèixer per enriquir-nos una mica més de l’entorn i la manera de viure de la gent de l’època i la gent que hi vivia a les masies.
  Al dia següent, vaig proposar-la de fer-la en bicicleta amb la colla d’amics i la ruta va “triunfar”, els va agradar molt perquè anaven a la “marxeta” però fent quilometres. Nosaltres vam sortir de Cubelles i vam anar a Sitges pel camí que va pegat a les víes del tren. Vam passar un matí rodó i gràcies a vosaltres per dónar-nos a conèixer aquests indrets desconeguts per a alguns de nosaltres.
  Ens veiem dissabte, a la Masia d’En Frederic!

 4. Una ruta molt senzilla i alhora aconsellable per poder-la gaudir amb bicicleta, caminant, corrent, etc. D’on més suc hi podríem extreure podria ser de; la diferència entre els camins d’abans i els d’ara; quin ha estat el grau de desforestació per a construir noves carreteres; el cultiu del Garraf (així com la diferència entre els tipus d’olivera que vam veure o, la varietat en el conreu de vinya); la possible empremta romana en un antic camí d’unió entre ciutats; l’erosió de la terra; etc.
  Molt agradable i molt interessant per elaborar un gran projecte de medi per treballar tot allò que ens envolta.

  Amb ganes per la següent!!!

 5. La segona sortida dels tastets em va agradar molt!!!!! la veritat és que vaig gaudir de la ruta, que em va semblar molt interessant, els voltants de la nostra comarca tenen indrets especatculars!!!! Puigmoltó fantàstic i el caminet fins arribar a la recta del casino em va agradar molt!!!! a més a més ens va acompanyar el dia així que no podiem demanar més!!!! ara a esperar la propera!!! això sí, aprofito per dir que tant a la primera visita com en aquesta, vaig trobar a faltar poder visitar alguna de les masies per dins, potser per una altra ocasió trobem algun contacte….!!!!

 6. A mi m’ha agradat molt el recorregut fins a arribar al polígon industrial. El dia preciós.
  M’agradaria comentar que em sembla fatal que Mas Xuriguera ara es faci anomenar Clos La Plana,algú sap si és perquè era l’antic nom?
  Si no és així a poc a poc ja perderem fins i tot els topònims i així la nostra història!

  • Déu n’hi do el reportatge i el muntatge!!!!! jo encara no he descarregat les meves fotos però a veure si les passo per poder-les compartir!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s