3a Sessió. 28/01/2017. Parc d’Olèrdola

ITINERARI PEL PARC D’OLÈRDOLA (ALT PENEDÈS I GARRAF)

Amics i amigues dels “Tastets”,

Primer de tot desitjar-vos un molt bon 2017. Arriba aviat un nou tastet de territori. Serà el proper dissabte, 28 de gener, aquesta vegada dedicat al Parc d’Olèrdola. La proposta per compartir cotxes seria que ens trobem a l’aparcament del cinema Lauren, a les 8:30’ o bé directament a l’aparcament del Castell d’Olèrdola a les 9 en punt. Recordeu també de portar un o dos bastons sobretot per a la baixada inicial.

El parc d’Olèrdola es troba situat als darrers contraforts del massís del Garraf,a la partió entre les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. Aquest parc té una superfície de 608 ha, que integren part dels municipis d’Olèrdola (Alt Penedès) i Canyelles (Garraf).

Olèrdola ha estat un enclavament estratègic ocupat des de la prehistòria fins a l’època medieval. La ruta que presento és una invitació a la contemplació d’una muntanya plena d’història i d’històries. Gaudirem d’una panoràmica única de la plana del Penedès amb el perfil de les muntanyes de Montserrat al fons.

L’itinerari és d’uns 7 km i uns 170m de desnivell. Té el punt de partida davant de la muralla romana del Conjunt Històric d’Olèrdola. Seguirem el tram del GR-92-3 que ens portarà pel mig d’una zona humida on l’alzinar presenta les seves espècies més característiques. Atenció al paisatge que se’ns presenta al davant: la plana del Penedès i les muntanyes de Montserrat al fons.  Passarem per la font de l’Alba i arribarem a la font de Fontanilles per una altra zona més oberta on trobem escassa vegetació arbrada ja que és una zona molt castigada pels incendis forestals. De seguida, arribarem  al fondo de la Seguera (forn de calç), un fondal tancat per cingleres imponents, plenes de balmes i coves utilitzades  des de la prehistòria. Descobrirem elements d’interès patrimonial i natural com les balmes de Can Ximet o la masia de can Castellví, forns de calç, barraques i bancals de vinya fins arribar novament al Conjunt Històric passant per les interessants ruïnes arqueològiques del Pla dels Albats (església i necròpolis alt medieval).

Acabarem la sortida amb la presentació de propostes pedagògiques que hi ha al conjunt monumental d’Olèrdola i la visita lliure de l’indret.

Aquí trobareu els detalls de l’itinerari que farem:

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16024620

I per anar fent boca podeu veure reportatge fotogràfic en el següent enllaç

https://ambotes.com/2011/03/07/olerdola-ruta-de-les-fonts-un-passeig-pel-fondo-de-la-seguera-parc-dolerdola-alt-penedes/

 

ALGUNS TEMES QUE ES PODEN TREBALLAR PREVIAMENT A LA SORTIDA

 • Botànica:
  • Espècies vegetals de zones humides: molsa, falgueres,….
  • Espècies vegetals resistents als incendis successius
  • Vinya, fil·loxera
 • Geologia: formació de cingleres, erosió, formació de les balmes i de coves,…
 • Ocupació humana:
  • L’home a la prehistòria i primers abrics naturals
  • Fabricació de la calç amb forns, els tradicionals i els industrials.
  • Barraques de vinya